OM RUTAVDRAG

Tack vare skatteavdraget för hushållsnära tjänster kan våra privata kunder dra av halva arbetskostnaden och därmed betala halva priset. Detta innebär att du betalar 50% av arbetskostnaden direkt på fakturan. Grand Service sköter om hela administrationsprocessen med Skatteverket.

För vem gäller avdraget?

Du måste minst vara 18 år och svensk medborgare. Du, eller din förälder, ska använda bostaden som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande.

 

Hur går det till?

Från och med den första 1 juli 2009 kan privatpersoner få skattereduktion genom fakturamodellen. Det innebär att du som kund betalar hälften av arbetskostnaden till Grand Service som utför arbetet. När arbetet är utfört begär Grand Service resten av arbetsersättningen av Skatteverket. Följande år står det förtryckt i din inkomstdeklaration hur stort belopp du har fått i preliminär skattereduktion.

 

Hur stort är avdraget?

Köpare som är över 18 år kan dra av max 75 000 kronor i rutavdrag per år och person. Är ni två i hushållet som är över 18 år blir det 150 000 kronor. Observera rutavdraget och rotavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Har ni redan utnyttjat hela avdraget betalar man fullt pris.

 

Vad räknas som bostad?

För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre tid räknas som bostad. Du behöver inte äga bostaden som du bor i för att ha rätt till rutavdrag. Om du har dubbel bosättning räknas båda bostäderna som bostad.

Läs mer om RUT-avdrag här

VISSTE DU ATT?

Avdraget för hushållsnära tjänster inom rengöring, underhåll och tvätt lanserades 2007.

kr

Det genomsnittliga RUT-avdraget uppgår till drygt 5000 kronor och är ungefär lika stort bland kvinnor som bland män.

Miljarder

Under 2018 uppgick de sammanlagda RUT-avdragen till omkring 5 miljarder kronor.

%

Var femte person över 75 år har fått avdrag för tjänster inom rengöring, underhåll eller tvätt.